Itinerari de flora
Espècies arbòries
Soy un título. Haz doble clic para editarme.

Mimosa floribunda (Acacia retinoides Schltdl.)

Auró blanc* (Acer campestre L.) Arbre d'escorça fissurada, grisa; fulles lleugerament coriàcies (de consistència similar al cuir), +- lluents i pubescents (amb pèls curts i suaus) al revers, amb pecíol de 2-5 cm; flors verdoses, en corimbe erecte, pubescent.

Om (Ulmus minor Mill.) Arbre de cap çada densa; fulles curtament acuminades, amb la base del costat més llarg del limbe poc auriculada i que no recobreix el pecíol; periant de 5-7 lòbuls; 3-5 estams.

Mimosa floribunda (Acacia retinoides Schltdl.)
Espècies arbustives i herbàcies

Aliant (Alianthus altissima (Mill.) Swingle)

Conillets (Antirrhinum majus L.)

慍晲汵嘨扩牵畮楴畮⹌猠扵灳楴畮⥳䄠扲獵⁴敤映汵敬灯獯摡獥浡汥氠浩敢搠ⴴ〱ㄨ⤸挠Ɑ朠慬牢❬湡敶獲₱異敢捳湥⁴污爠癥牥楰污洠牡敧※汦牯汢湡畱獥. ̀̀❴⼍ 耀ी 손̀ᰁ 䉈̀ ̀ ̀ ̀ ̀ ̀ ̀ ̀ 䂠̀ᰁ �ک 䂠̀ 䂠̀ 䂠̀

Aliant (Alianthus altissima (Mill.) Swingle)
Rutes de flora a través del Wikiloc:
Ruta de flora 1: El bosc de la biblioteca
Ruta de flora 2: Davant la facultat de Ciències Empresarials
Ruta de flora 3: Servei d'Esports
*Flora mel·lífera
Petit matís del terme flora mel·lífera i exemples trobats a l'itinerari:
No totes les plantes que es poden trobar en l'itinerari són plantes mel·líferes. Una planta mel·lífera és aquella que visita amb assiduïtat l'abella per a recollir-ne nèctar, pol·len o melats. Hi ha espècies vegetals que tenen la corol·la amb pètals soldats en tub llarg i emmagatzemen el nèctar al fons de la seva flor, i aquest nèctar només està disponible per a alguns insectes com els lepidòpters (papallones), que tenen una trompa més llarga que la de les abelles, i d'altres himenòpters.
L'abella, coneguda pol·linitzadora universal, se'n pot destacar la seva fidelitat recol·lectora, ja que visiten la mateixa flor durant tot el període de floració, garantint així la fecunditat i la producció de llavors especialment de famílies de plantes com ara lamiàcies, asteràcies, brassicàcies, rosàcies i ericàcies.
De les plantes que inclou l'itinerari, com s'ha dit, només unes quantes són d'interès per les abelles per a extreure'n nèctar, pol·len o melats i són les següents:
Aurons (Acer sp. pl.), Arboç (Arbutus unedo L.), Esparraguera (Asparagus acutifolius L.), Bruguerola (Calluna vulgaris L.), Arç blanc (Crataegus monogyna Jacq.), Estepa borrera (Cistus salviifolius L.), Estepa negra (Cistus monospeliensis L.), Bruc boal (Erica arborea L.), Heura (Hedera helix L.), Gallaret (Papaver rhoeas L.), Aranyoner (Prunus spinosa L.), Pollancre (Populus sp.), Alzines i Roures (Quercus sp. pl.), Aladern (Rhamnus alaternus L.), Falsa acàcia (Robinia pseudoacacia L.), Til·ler (Tilia cordata Mill.), Trèvols (Trifolium repens L.), Argelaga (Ulex parviflorus Pourr. subsp. parviflorus ).
Font: Cambra, J. Flora mel·lífera de Catalunya.

Exemple de flora mel·lífera: Borratja (Borago officinalis)
Activitat per dur a terme en el bosc de la biblioteca:
Quants anys té el roure?
Descripció:
Diuen que cada vegada ens fem adults més d'hora. L'accés a la informació, les noves
tecnologies, el tragí diari, les exigències de l'anomenada modernitat... potser ens fan passar etapes de la vida molt de pressa.
En canvi els arbres tenen un creixement molt més lent que nosaltres. Avui en dia és difícil trobar-ne que hagin arribat a la maduresa. Així doncs, és important que, per a la pervivència de moltes espècies i la biodiversitat dels ecosistemes forestals, hi hagi boscos madurs.
Quina edat té el bosc de la biblioteca?
Durant la sortida ens trobarem amb alguns exemplars d'arbres que han viscut la història del campus de Montilivi en primera persona. Alguns d'aquests arbres tenien companys que varen ser trasplantats, però n'hi ha que han mantingut el seu lloc d'origen. Una de les formes que tenim per esbrinar quant fa que els arbres són presents en aquesta història és esbrinant-ne l'edat. Per fer-ho, hem de:
-
Mesurar el perímetre del tronc a l'alçada del nostre pit [cm].
-
Si no teniu cinta mètrica, es pot mesurar a pams i fer un càlcul aproximat a partir de la mesura de la vostra mà. Després, compareu la mesura que heu obtingut amb alguna mesura coneguda per poder fer la transformació a centímetres.
-
Amb la següent fórmula podem calcular el diàmetre:
Diàmetre= Perímetre / π (3.1416)
Una vegada calculat el perímetre i el diàmetre, mitjançant aquesta taula, podem saber l'edat de l'arbre de manera aproximada.


Oficina Verda
Itinerari Ambiental
Creado con Wix.com