Geologia i ciències del sòl
Si comprimim els 4.600 Ma de la història de la Terra en un únic any, les roques més antigues que coneixem daten del mes de març; els primers éssers vius van aparèixer en el mar en maig; les plantes i animals terrestres ho feren al final de novembre; els dinosaures dominaren la Terra en les primers dies de desembre; criatures semblants als humans aparegueren en la vesprada del 31 de desembre; Roma va governar la Mediterrà nia durant 5 segons, des de 23:59:45 a 23:59:50; Colom va arribar a Amèrica, tres segons abans de la mitjanit.....
Aixà que veiem que la història geològica i la història moderna tenen un rang temporal molt diferen.
Materials del Cenozoic, Quaternari
Quina edat tenen els materials que es troben en la zona del campus de Montilivi?
-Qac
Argiles, sorres i llims amb pocs còdols subangulosos i subarrodonits de composició variada. La gruixà ria és molt variable i oscil·la de decimètrica a mètrica. S'interpreten com a dipòsits d'origen poligènic al al·luvial - col·luvial producte d'una sedimentació de tipus torrencial amb aportaments de col·luvions dels vessants circumdants. Afloren a les conques del riu Daró-Rissec i Onyar. S'atribueixen a l'Holocè.
-Qc
Llims i argiles amb sorres de gra fi, que contenen còdols subarrodonits i angulosos de diferents litologies segons el substrat sobre el qual es recolzen. Presenten una morfologia que tendeix a suavitzar el pendent en la zona inferior dels vessants. El gruix és irregular i pot variar entre decimètric i mètric. S'interpreten com a dipòsits d'origen col·luvial. S'atribueixen a l'Holocè.
NPsa: Sorres arcòsiques, argiles i graves. La litologia predominant són sorres arcòsiques de granulometria variable, on s'intercalen argiles i llims de color vermell i ocre, i nivells de graves. Progressivament i en el sentit dels paleocorrents, de component WSW, augmenta la proporció de nivells argilosos i llimosos respecte a la fracció més grollera. Formen part del sistema de ventalls al·luvials de la conca neògena de la Selva. Els nivells lacustres són del Pliocè.
Punt de geologia, en el centre del bosc de la biblioteca, es troba una zona on el terreny s'enfonsa i dóna lloc a un torrent, amb talussos verticals on es pot veure els diferents estrats del sòl. Aquà s'hi pot veure la capa d'humus que conforma la part més superficial del sòl, i seguit de la capa mixta entre roca mare i terra, i més enfonsada hi ha la capa de roca mare.



Tall geològic ICGC Des de l'avinguda de Montilivi fins al riu Onyar, passant per el campus de Montilivi. Font: ICGC

Ampliació del tall geològic Font: ICGC

Ampliació part dreta Font: ICGC

Tall geològic ICGC Des de l'avinguda de Montilivi fins al riu Onyar, passant per el campus de Montilivi. Font: ICGC



Tall geològic de la zona de Palau. Font: Institut cartogrà fic i Geològic de Catalunya.
Escala del temps geològic. Font:www.tiempo geologico.wordpress.com


Escala del temps geològic

Tot seguit es mostren els enllaços a les webs de geologia de GeoGirona i concretament de la Zona Università ia.
Oficina Verda
Itinerari Ambiental
Creado con Wix.com